1 of 29
Photos by: Vangelis Paterakis Text by: Ioanna Kazakou

EN

A volume covered by strips of marble with two smaller ones on top of it create the two-storey residence in Ekali. The ground floor houses the sitting room that communicates with the garden and pool area through big openings. A tall panel of white lacquered wood plays the role of the staircase parapet – without any doubt the most characteristic element of the house, with its rigid geometry and sculptural form. Geothermal infrastructure, external insulation and elegant shade solutions such as the wooden blinds, add up to a residence exemplary of its bioclimatic design.

GR

Ένας όγκος επενδυμένος με λωρίδες μαρμάρου και δύο μικρότεροι όγκοι από πάνω συνθέτουν τη διώροφη κατοικία στην Εκάλη. Στο ισόγειο στεγάζεται το καθιστικό, που επικοινωνεί με τον χώρο του κήπου και της πισίνας με μεγάλα ανοίγματα. Ένα πανύψηλο πάνελ από λευκό λακαριστό ξύλο παίζει τον ρόλο του στηθαίου της σκάλας – αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοικίας, με την αυστηρή γεωμετρία και τη γλυπτική φόρμα του. Γεωθερμική υποδομή, εξωτερική θερμομόνωση και καλαίσθητες λύσεις σκίασης, όπως οι ξύλινες περσίδες, αναδεικνύουν την κατοικία σε πρότυπο δείγμα βιοκλιματικού σχεδιασμού.